A FRANKFURTI AUTÓSZALONON LEPLEZI LE A HIBRID CR-V PROTOTÍPUSÁT A HONDA

  • Ez lesz az első európai Honda szabadidő-autó, amelyhez hibrid hajtásláncot kínál a márka
  • A CR-V Hybrid Prototype sziluettje a – világ legnépszerűbb SUV-jaként számon tartott – alapmodellt idézi, egyúttal előrevetíti, milyen lesz a vadonatúj európai CR-V formavilága
  • Az Intelligent Multi Mode Drive (i-MMD) névre keresztelt, hibrid hajtáslánc alapját a 2.0 literes, benzines i-VTEC motor adja, ehhez kapcsolódik két villanymotor, amelyek páratlanul egyenletes teljesítmény- és nyomatékleadást garantálnak
  • A hibrid modellváltozat mellett elérhető lesz az 1.5 literes VTEC TURBO motorral felszerelt kivitel is

A 2017-es Frankfurti Autószalonon gurul először nagyközönség elé a CR-V Hybrid Prototype tanulmányautó, melynek szériagyártású változata a Honda első elektromos szabadidő-autójaként érkezik majd az európai piacra.

A Hybrid Prototype karosszériája éppoly érdekes, mint fejlett hajtáslánca, ugyanis a CR-V következő generációjának formajegyeit viseli magán. Sziluettje az aktuális alapmodelléhez hasonlít, a formavilág azonban még kifinomultabb és sportosabb lett, így a CR-V következő generációja éppoly sikeres lehet, mint a jelenleg értékesített változat, amelyet a világ legnagyobb példányszámban eladott szabadidő-autójaként ismerhetnek a vásárlók.

Bárhogy is, az új kocsitest szélesebb, magasabb, hosszabb és – korántsem utolsó sorban – jóval modernebb lett, amiben nagy szerepe van a megnövelt, erőteljesebb összhatást garantáló kerékjárati íveknek, valamint a nagyobb felniknek, illetve abroncsoknak is. Mindez az elegancia és a sportosság tökéletes egyensúlyát hozza el a vásárlók számára, többek között olyan részletmegoldásokkal kényeztetve a tulajdonosokat, mint a vékony, nagyobb válltér kialakítását lehetővé tévő A-oszlopok. A motorháztetőn és a hátsó sarkokon megfigyelhető, élesebb vonalak szintén hozzájárulnak a jellegzetes megjelenéshez, csak úgy, mint az egyedi formájú fényszórók, melyek révén már új Honda-arculathoz igazodik az orr-rész.

A CR-V Hybrid Prototype-ban alkalmazott i-MMD rendszer (Intelligent Multi-Mode Drive azaz intelligens, több üzemmódban használható hajtáslánc) több erőforrást foglal magában. Az alapot a Honda 2.0 literes, négyhengeres, Atkinson-ciklusú, benzines i-VTEC egysége adja, ami azon túlmenően, hogy mozgatja az autót, elektromos energiát is termel. Ehhez társítottak egy hajtásban segédkező és egy különálló, áramtermelést végző villanymotort a japán vállalat mérnökei. Ez a hibrid konfiguráció nem igényel hagyományos váltót, a nyomatékot fix áttételű erőátvitel továbbítja a kerekekre, egyedülállóan kifinomult és egyenletes nyomatékleadással segítve a kényelmes, biztonságos közlekedést.

Az ultramodern vezérlőegységnek köszönhetően az i-MMD minden helyzetben képes megítélni, hogy benzinnel vagy árammal hatékonyabb-e éppen az autózás, így automatikusan, a vezető beavatkozása nélkül kapcsolgat az EV Drive (elektromos), a Hybrid Drive (hibrid) és az Engine Drive (benzines) üzemmód között.

EV Drive állásban a villanymotor kizárólag az akkumulátorokból nyeri az energiát, tehát a hibrid CR-V károsanyag-kibocsátás nélkül is szállíthatja utasait. Hybrid Drive esetén a benzines erőforrás hajtja az áramtermelésért felelős villanymotort és ez biztosítja az elektromosságot az autót mozgató villanymotornak. Ilyenkor a többletenergiát az akkumulátorok töltésére fordítja a rendszer. Ha az Engine Drive program fut, a belső égésű motor forgatja a kerekeket, az elektromos hajtómotor csak akkor kapcsolódik be a hajtásba, ha a vezető erőteljesen gyorsít, azaz maximális teljesítményre van szüksége.

Városi környezetben általában a Hybrid Drive vagy az EV Drive üzemmód aktív, míg autópályán az Engine Drive gondoskodik a hatékony működésről.

A 2018-as CR-V a Honda 1.5 literes, benzines VTEC TURBO erőforrásával is elérhető lesz, ehhez hatfokozatú, kézi kapcsolású váltót vagy folyamatosan változó áttételű, automatikus erőátvitelt (CVT) kérhetnek a vásárlók. A vadonatúj CR-V motorválasztékában nem szerepel majd dízel erőforrás az európai piacon.

Az új CR-V-vel kapcsolatos további információkat a modell végleges, szériagyártású változatának elkészültekor hozza nyilvánosságra a Honda. Ha minden a tervek szerint alakul, a szabadidő-autó hivatalos európai bemutatójára 2018 elején kerül majd sor.